Bavnehøj Skole
Bavnehøj Skoles kantine har i foråret 2022 samarbejdet med Det Grønne Akademi. Kantinen vil samle viden og inspiration til en grønnere og mere bæredygtig kantine – og skole.
Bavnehøj Skoles kantine har i foråret 2022 samarbejdet med Det Grønne Akademi. Kantinen vil samle viden og inspiration til en grønnere og mere bæredygtig kantine – og skole.
Den grønne kantine søg er nye og bæredygtige løsninger
”Det Grønne Akademi kan hjælpe os med ideer til at slippe vores engangsservice helt,” fortæller kantineleder Jane Skovby Pedersen. Hun er uddannet kok, ambitiøs på at skabe et klimavenligt køkken og repræsenterer skolerne i Aarhus i samarbejdet om bæredygtige og grønne kantiner.
I to år har Jane Skovby Pedersen arbejdet for at udvikle et klimavenligt og bæredygtigt køkken.
Hun og personalet smider helst ikke mad ud, men genanvender rester til andre retter. Skolens elever har sagt farvel til hvidt brød og kager i kantinen i stedet får de økologisk mad, langtidshævet brød og grøntsager: ”Det tager nok lidt tid for eleverne at vænne sig til,” smiler kantinelederen.
I arbejdet for et grønnere køkken bøvler hun med nogle komplekse problemer: ”Vi bruger for store mængder af engangs-salatbægre og smoothieglas og håber at erstatte dem med andre løsninger. Det skal bare fungere økonomisk og arbejdsmæssigt”, siger hun. Kantinelederen kigger også langt efter en klima-neutral transport af mad til elever på Tranbjergskolen. Så hvordan kommer kantinen i mål med det?
Mere synlighed og elevinddragelse
Det vil Daniel Ambrosius Frederiksen og Nanna Vittrup fra Det Grønne Akademi gerne prøve at besvare. Han er historiker og oplevelsesøkonom, hun er biolog og sammen har de brugt en måned på at kortlægge elevers, forældres og personales grønne viden og handlerum på hele Bavnehøj Skole og ift. kantinen.
”Vi har fundet ud af, at kun få elever kender til køkkenets indsats for mere bæredygtighed. De bruger også kantinens abonnementsordning for lidt. Så vi har sat fokus på mere synlighed, læring og inddragelse af eleverne. De skal lære om de sunde og bæredygtige alternativer,” fortæller Daniel Ambrosius Frederiksen.
Fremlægger idékatalog med konkrete handlemuligheder
Inden sommerferien fremlægger de to grønne akademikere resultatet af deres samarbejde med Bavnehøj Skole og kantinen. Det bliver i form af et idékatalog og en skitse til en grøn handleplan.
”Ideerne skal være konkrete og lette at gribe for kantinen – og hele skolen”, understreger Nanna Vittrup fra Det Grønne Akademi.
Hun peger på, at skolens kantine allerede er langt, men kan nå længere gennem samarbejde. For eksempel i form af et fælles bæredygtighedsråd med elever, pædagogisk personale, tekniske service-medarbejdere og forældre. Rådet kan prioritere de små skridt: At nedbringe energi- og varmeforbrug eller sætte fokus på biodiversitet og naturlæring for eleverne. Eleverne kan plante træer og buske og bygge plantekasser – og finde motivationen til at tage de bæredygtige valg i kantinen.
”Bæredygtighed opnår vi i små bidder. Jo tidligere vi kan gøre bæredygtighed sejt for eleverne, jo lettere er det”, afslutter Nanna Vittrup fra Det Grønne Akademi.
Sådan har forandringsagenterne samlet data
-
Spørgeskemaer på Aula til forældre og flyers til lærere og pædagoger.
-
Brev til skolebestyrelsen og samtaler med teknisk serviceleder om affaldssortering.
-
Deltagelse i undervisning og observation af køkkenets arbejdsgange.
Kontakt
Sofie Worm Tighe
Projektleder
Det Grønne Akademi i Aarhus Kommune
Telefon: 41857709
Mail: sowt@aarhus.dk