RG Stålbyg
RG Stålbyg tager første skridt mod en grønnere fremtid gennem Det Grønne Akademi.
Tidligere på året havde smedje- og montagevirksomheden RG Stålbyg tre grønne forandringsagenter i praktik, gennem Det Grønne Akademi, der er en del af Aarhus Kommunes klimaindsats. Forløbet, der opkvalificerer virksomheder og højtuddannede ledige til at arbejde med bæredygtighed, blev startskuddet på virksomhedens grønne rejse og arbejdet med implementeringen af flere bæredygtige tiltag i deres forretning.
For indehaver Rune Granholm, var Det Grønne Akademi en god måde at finde ud af, hvor virksomheden skulle sætte ind.
”Vi arbejdede ikke rigtigt med det her område, før vi kom med På Det Grønne Akademi. Vi er bevidste om, at vi skal gøre noget, og vi vil gerne gøre noget. Men vi skal også kunne gribe de bolde, som vi kaster op i luften, og det har vores forandringsagenter givet os stort indblik i”, fortæller Rune.
Iben Raskmark, der er uddannet sociolog, var som en af de tre forandringsagenter hos RG Stålbyg glad for at arbejde målrettet med virksomhedens grønne profil og prøve kræfter med de kompetencer, som Det Grønne Akademi har givet hende.
”Jeg kunne godt tænke mig at arbejde med bæredygtighed, og så synes jeg, at det var meget tiltalende at forløbet var en kombination af, at jeg kunne få en faglig opkvalificering og at jeg samtidig kunne få noget konkret erfaring gennem en praktik”, fortæller Iben Raskmark.
Vigtigt at være på forkant
Forandringsagenterne arbejder i praktikken med flere forskellige områder af virksomhedens grønne profil. Blandt andet har de lavet et CO2- og energiregnskab og arbejdet med virksomhedens ESG-profil.
”Noget af det vi blandt andet har brugt tid på, har været at skabe bevidsthed om stålets livscyklus og forskellen på jomfrueligt og genanvendt stål”, forklarer Iben og uddyber, ”på den måde kan virksomheden få et bedre overblik over deres værdikæde og hvor der potentielt kunne skrues for at nedbringe klimaaftrykket”.
Derudover har fokus for forandringsagenterne været at lave en handleplan med forskellige tiltag, som virksomheden kan bruge i sit videre arbejde med bæredygtighed og ESG-rapportering.
”Altså jeg kendte ikke så meget til ESG, før vi startede på forløbet”, fortæller Camilla Nørskov, der er kontorassistent hos RG Stålbyg, ”og jeg havde ikke nogen ide om, hvor meget arbejde der ville komme til at være indenfor det bæredygtige område. Men det har forandringsagenterne hjulpet os med at få sat fokus på”.
ESG står for Environmental, Social and Governance og henviser til alle de ikke-finansielle nøgletal, som virksomheder i de kommende år skal begynde at rapportere på. RG Stålbyg er ikke endnu omfattet af disse ESG-krav. Alligevel ser virksomheden allerede nu en fordel i aktivt at arbejde med ESG-rapportering, da det i fremtiden bliver en forretningsmulighed for dem.
”Det bliver et konkurrenceparameter på sigt og derfor synes jeg, det er godt at være på forkant”, forklarer Rune Granholm og fortsætter, ”samtidig bliver det også en måde at tiltrække nye medarbejdere på, så vi kan også se det som en brandingmulighed for os”.
(E)nvironment
Miljø- og klimamæssige forhold, fx CO2-udledninger, klimaændringer og -tilpasning, forurening, vand- og havressourcer, biodiversitet, økosystemer, og cirkulær økonomi.
(S)ocial
Sociale forhold, fx arbejdsforhold for din egen arbejdsstyrke og arbejdstagere i din værdikæde, berørte samfund, forbrugere og slutbrugere.
(G)overnance
Forhold inden for virksomhedsadfærd, fx, virksomhedskultur, beskyttelse af whistleblowere, antikorruption eller politisk engagement.
Kilde: Virksomhedsguiden
Appetit på mere
Selvom forløbet med Det Grønne Akademi kom til vejs ende for RG Stålbyg, kunne virksomheden se potentialet i at fortsætte det gode samarbejde med en af forandringsagenterne. Derfor søgte RG Stålbyg om tilskud til at ansætte Iben Raskmark som bæredygtighedskoordinator, gennem virksomhedsprogrammet SMV:Vækstpilot, der faciliteres af Erhvervshusene. Her kan små og mellemstore virksomheder få op til 6 måneders tilskud i løn til en medarbejder, der skal løse en relevant udviklingsopgave. Iben selv er ikke i tvivl om vigtigheden af sit arbejde, og fortæller, at stål handler om mere og andet end at være et bærende element i byggeri.
”Som vækstpilot har jeg en udviklingsopgave, der overordnet handler om at udvikle og styrke RG Stålbygs bæredygtige profil. Det vil sige, at jeg blandt andet skal implementere forskellige bæredygtige tiltag i virksomheden. Jeg skal prøve at kortlægge og analysere de centrale dele af forsynings- og værdikæden, i forhold til hvor det er, vi kan skrue for at kunne tilbyde mindre klimabelastende løsninger til vores kunder”, fortæller Iben Raskmark.
RG Stålbyg er også begejstret for samarbejdet og ser en stor værdi i at gøre de grønne tiltag fra forsommerens forløb endnu stærkere end de allerede er.
”Jeg synes, det er spændende at arbejde videre med den handleplan vi fik fra Det Grønne Akademi – det giver god mening for os. Det ville også være ærgerligt bare at tabe bolden efter forløbet, så på den måde er det fedt, at vi har mulighed for at arbejde videre med de forskellige tiltag i samarbejde med Iben”, siger Camilla Nørskov og tilføjer, ”vi ved, at opgaven er i trygge hænder – både at det gode arbejde ikke bliver tabt og at hun er mere end kvalificeret til at arbejde videre med det her i virksomheden”.
Rune Granholm understreger, at de virksomheder, der har et ønske om at deltage på Det Grønne Akademi, skal sørge for at forventningsafstemme med forandringsagenterne forud for forløbet. Og så skal de sætte tid af til forløbet – for det kommer virksomhederne til gode i sidste ende.
”Tid er et nøgleord og man skal bruge tid på det. Men vi er også blevet meget klogere på vores egen butik, fordi vi har fået stillet en masse spørgsmål, som får en til at tænke over, hvordan man kan gøre nogle ting anderledes for at imødekomme den grønne dagsorden. Så vi har fået en helt anden synsvinkel på tingene herude”, fortæller Rune, og imødekommer forandringsagenternes arbejde ”det er godt, at det her fokus kommer fra nogen udefrakommende, at det er lidt konsulentagtigt, og ikke bare en fra kontoret, der skriver en mail rundt med ”nu skal I huske at affaldssortere”. Så vi synes, at det har været godt”.
SMV:Vækstpilot er for dig, som står med en eller flere udviklingsopgaver og har brug for nye kompetencer i virksomheden. Igennem puljen kan du få 50 % tilskud til lønomkostninger i op til seks måneder til ansættelse af en vækstpilot.
Læs mere om programmet på virksomhedsguiden.dk.
Læs mere om, hvordan din virksomhed kan tilmelde sig Det Grønne Akademi her: Tilmelding virksomheder
Læs mere om RG Stålbyg her: RG Stålbyg ApS