Gå til hovedindhold

Tetra Pak Processing Systems

Tre talenter fra Det Grønne Akademi kan måske gøre din sommeris lidt grønnere. Tag med en tur til et industrikvarter syd for Aarhus og læs hvordan.

  • Læs op

Indhold

    Tre grønne forandringsagenter fra Det Grønne Akademi har i maj og juni arbejdet benhårdt på at kortlægge grønne muligheder hos virksomheden Tetra Pak Processing Systems.

    ”Det er en del af Tetra Paks strategi at være førende mht. til bæredygtighed. Og i samarbejdet med Det Grønne Akademi har forandringsagenterne hjulpet os med nogle rigtig gode forslag til konkrete bæredygtige forandringer,” siger Per Henrik Hansen, der er Innovation Manager i Tetra Pak og primær kontaktperson for forandringsagenterne.

    Faktisk kan deres arbejde potentielt gøre din sommeris lidt grønnere. 

    Tetra Pak, der ligger sydvest for Aarhus, producerer nemlig alt, hvad industrien skal bruge for at lave mange af de lækre sommeris, du kender fra køledisken.

    Grøn gevinst

    I år har Tetra Pak meldt sig på banen i Det Grønne Akademi, fordi de gerne vil være endnu grønnere – med hjælp fra akademiets forandringsagenter.

    ”Vi er flere og flere kollegaer, der har en stor interesse for at drive virksomheden i en endnu mere bæredygtig retning. Og når vi så får en mulighed for at præge det, så gør vi selvfølgelig det,” siger Per Henrik Hansen.

    I maj og juni har Tetra Pak haft glæde af de tre forandringsagenter:

    • Jesper Røddik, der er Cand. Mag. i Engelsk
    • Lilian Cheung, der er Cand. Scient. i Biologi med speciale indenfor mikrobiologi
    • Mads Jensen, der er Maskinmester

    Forandringsagenterne har fået en konkret opgave fra virksomheden, men der har været flere grønne gevinster ved samarbejdet.

    ”Det er ingen hemmelighed, at Tetra Pak er en ret ingeniørtung virksomhed. Så det har i sig selv været en kæmpe gevinst, at få inspiration og friske øjne fra nogen, som har en anden baggrund end vores,” siger Per Henrik Hansen.

    Co2-neutralt is testcenter

    Helt konkret har forandringsagenterne set nærmere på Tetra Paks is-testcenter.

    Visionen er nemlig at gøre testcenteret CO2-neutralt på sigt.

    ”Nu og her – og med hjælp fra forandringsagenterne - vil vi gerne konkret prøve at gøre nogle ting bedre her i vores testcenter, hvor vi har en god mulighed for at ændre og justere på baggrund af de inputs vi får,” siger Per Henrik Hansen.

    Mælk vs. planter

    I is testcenteret har forandringsagenterne ikke spist meget is, selvom det kunne lyde oplagt.

    De har derimod dykket dybt ned i data, udregninger og ingredienser – alt sammen for at finde grønne veje mod mindre CO2-udledning.

    ”Vi har primært kigget på de ingredienser Tetra Pak benytter sig af og udregnet, hvor stort et CO2-aftryk de forskellige komponenter står for,” forklarer forandringsagent, Mads Jensen.

    ”Vi har fx kigget på to opskrifter på is, en plantebaseret og en mælkebaseret, hvor den mælkebaserede opskrift tydeligt er meget mere CO2-belastende. På den baggrund har vi fx foreslået at bruge den plantebaserede opskrift endnu mere,” uddyber forandringsagent, Jesper Røddik.

    Tetra Pak fik præsenteret forandringsagenternes grønne forslag i midten af juni, og nu er bolden altså hos virksomheden.

    ”Forslagene fra forandringsagenterne er meget konkrete og i god forståelse af vores forretning, så vi vil straks gå i gang med at implementere dem,” siger Per Henrik Hansen.

     

    Fra venstre: Peter Lykkegaard Andersen, Lilian Cheung, Per Henrik Hansen, Elsebeth Baungaard Andersen, Jesper Røddik, Mads Jensen, Johnny Breum. 

    Fede udfordringer

    Selvom is testcenteret er en relativt lille og afgrænset case i den store, internationale virksomhed Tetra Pak. Så er forandringsagenternes arbejde ikke forløbet helt uden udfordringer.

    Heldigvis har udfordringerne også været god læring.

    ”Jeg synes, de udfordringer vi har haft, har været fede,” siger forandringsagent, Lilian Cheung.

    ”Vi har fx manglet nogle data, men der har Per og de andre bare være rigtig gode til at sparre og hjælpe os med at løse det. Det har virkelig været en fed proces og et fedt samarbejde, hvor vi har lært rigtig meget af deres metoder, dygtighed og approach,” fortæller hun.

    ”Og deres engagement inden for bæredygtig udvikling og grøn omstilling, det er virkelig tommel op herfra. De har bare været super åbne omkring alting – også vores idéer og løsninger,” supplerer Mads Jensen.

    En win-win ordning

    Det Grønne Akademi er skabt dels for at hjælpe virksomhederne videre med den grønne omstilling – og dels for at hjælpe ledige akademikere med at få praktisk erfaring, og ultimativt – i job. 

    I Tetra Pak håber de, at erfaringen fra Det Grønne Akademi kan hjælpe forandringsagenterne i job.

    ”Vi håber da rigtig meget, at vi kan være med til at give vores forandringsagenter et skub mod det job, de godt kunne tænke sig,” siger Per Henrik Hansen.

    Men der er ingen tvivl om, at forløbet også har været værdiskabende for Tetra Pak. 

    ”Det Grønne Akademi er et rigtig godt initiativ, og det er fedt at kunne hjælpe nogen med at få praktisk erfaring – men som virksomhed får vi bestemt også en masse værdi ud af det, for forandringsagenterne er både rigtig dygtige, veluddannede og selvkørende,” siger Per Henrik Hansen.

    Ikke sidste gang

    Det er første gang Tetra Pak er en del af Det Grønne Akademi. Men måske ikke sidste.

    ”Jeg kunne sagtens forestille mig, at vi kunne være med på Det Grønne Akademi igen med andre områder på programmet,” siger Per Henrik Hansen og afslutter med et råd til andre virksomheder, der gerne vil være en del af Det Grønne Akademi:

    ”Byg et lille team omkring forandringsagenterne, så der er flere at trække på og fordele opgaverne ud over. Det giver et bedre forløb og gør det nemt og fleksibelt at styre.”

    Vil du høre mere om forløbet og er du interesseret i at deltage?

    Deltag som virksomhed:
    Er du interesseret i at deltage som virksomhed? Så kontakt projektleder Ulla Aude på aum@aarhus.dk eller på tlf. 41 85 85 69. 

    Deltag som ledig: 
    Er du ledig, og vil du gerne være med som deltager, så kontakt Martin Kjær fra Jobcenter Aarhus på vtv@aarhus.dk, og skriv att. Martin Kjær i emnefeltet. 

    Sidst opdateret: 9. januar 2024